Het zomerfeestseizoen is weer geopend! Loop jij ook al jarenlang al die feesten af? Dan beleef je die nu vast heel anders dan toen je voor het eerst ging. Je evolueert er wat af als zomerfeestganger! De evolutietheorie zegt dat we heel in de verte afstammen van de aap. Nou, dan zijn we mooi in de aap gelogeerd. Maar ik moet zeggen, aapjes kijken is niet zo moeilijk in een zomerfeestweekend, en voor aap staan net zo min. “Survival of the fittest”, aldus die evolutietheorie. Dat gaat voor zo’n feestweekend zeker op. Alleen degenen met getrainde armspieren overleven al die hindernissen en obstakels van bier en borrels!
#fitgirl #muscleboy #maardananders

Als kleine guppekop mag je voor het eerst met pa en ma mee naar “de kermis”, de tent is op die leeftijd vaak nog een stap te ver. En beland je er wel, dan hebben pa en ma je tegenwoordig compleet uitgerust met oorkappen, alsof je elk moment door de jongens van de bouw ontvoerd kan worden. Of steenkoude oren krijgt…in hartje zomer. Of lekker je favo kinderliedjes luistert in plaats van die ‘takkeherrie’. Silent disco voor kids, niet eens zo gek! Eén ritje in de draaimolen en touwtje trekken, 5 gulden voor een toverfluit. ‘Alwéér een winnaarrrrrrr’, schalt er nog altijd uit die kraam! En daarna droppen je ouders je zo snel mogelijk weer bij de oppas, zodat ze zelf de tent in kunnen. Zonder oorwarmers overigens.
#ietsmetjonggeleerd #attentioooooooon

Dan komt de tijd dat je voor het eerst echt alleen met je vrienden ‘s avonds naar de zomerfeesten mag. Als gretige tiener heb je de hele week al kriebels in de buik. Wie ga ik kussen? En waar? Achter de botsauto’s, in de botsauto’s, middenin de tent of wat is normaal tegenwoordig?!? Wat ga ik drinken? Oh nee, dat vroeg je je vroeger af… Nu mag je pas drinken als je allang niet meer in de botsauto’s past. Don’t drink and drive, just zuip en kruip. En dan de volgende dag je muntjes tellen om te achterhalen hoeveel je gedronken hebt.
#nix18 #vroegeralles18 #botsautohits #rhythmofthenight

Op een gegeven moment heb je een leeftijd bereikt dat je als doorgezomerde zuiplap niet eens meer wilt weten hoeveel je gezopen hebt. Dat je de volgende dag geen muntjes meer hebt om te tellen, en ook geen geld. Lang leve de pinbetalingen..of dan toch niet?! Bij vlagen geeft je geheugen je stukjes van de avond terug, je vrienden vullen de rest aan. Gezellig was het wel…waarschijnlijk!
#aha-erlebnis #nietstuktekrijgen

Niet alleen de zomerfeestganger verandert…ook het zomerfeest zelf, en hoe deze beleeft wordt, is geëvolueerd (lekker Scrabble-woord). Vreselijk relaxed was dat vroegah. De hele zomer lang dacht je geen moment na over waar je in het weekend naartoe ging. Geen gezeik met je vrienden, niet de hele week afvragen of je jouw potentiële project zou zien. Jij, en de rest met jou, had maar één agenda, de zomerfeestenagenda! En snel tevree waren we. Als er maar ergens een tent (lees: witte alutent) stond en een tap waar bier uit kwam, dan moest je daar zijn. Je had niet eens door in welk dorp je was. En waar die tent stond boeide ook niet, of het nou middenin het dorp, in een weiland of op een hoop asfalt was. Zelfs het muziekprogramma was nauwelijks relevant. Al je vrienden en bekenden gingen, dus jij ook.
#kuddedieren #blijdeweiweerin

Dat is tegenwoordig wel anders. Je moet als zomerfeest concurreren met ik weet niet hoeveel andere festivals en fissa’s die lit zijn. Sfeer, beleving, aankleding. En dan niet te vergeten de dj’s, acts en timetables. Healthy snacks bij de foodcorner. Zelfs een bezoekje aan de plee moet een belevenis zijn, en dan niet qua stanklucht of andere schunnigheden. Ga er maar aan staan!
#notenopdezang #veeleisend #keuzestress

Gelukkig zijn er altijd nog zomerfeestfans die overal een feestje van kunnen maken. Die elk klein detail of mini-mijlpaal vieren. Bijvoorbeeld het eerste stukje aankleding, beleving en sfeer van de Midzomerfeesten Bentelo: de poort. Yes, zaterdag mogen we weer:)!
#altijdredenvoorfeest #feestvoorbereidenisfeest #opnaarmzf2019

— door Sharon Leuveld —